onsdag 11 mars 2009

.hack-series


.hack är en serie som innehåller båda dataspel samt anime-serier. Jag har lagt fokus på anime-serien.

The World är ett populärt MMORPG (massive multiplayer online role playing game), som utspelar sig i en fantasivärld av äventyr och skatter. Serien tar sin plats i en virtuell värld som kallas för "The World". Det är en påhittat MMORPG som sköts av ett påhittat företag som heter CC Corporation.

Spelarna interagerar med andra i "The World" genom att använda sig av virtual reality headsets. De är uppkopplade mot "The World" via Internet och kan gå runt i den, som om de själva vore där.

Spelaren intar rollen som en fiktiv karaktär, ofta i en värld präglad av genren fantasy och tar kontroll över karaktärens handlingar. MMORPGs skiljer sig åt från spel med bara en spelare eller spel där en grupp spelar tillsammans på så sätt att spelete erbjuder en värld som fortfarande existerar och utvecklas efter det att användaren loggat ut. Denna värld underhålls oftast av företaget som skapat spelet.

De flesta karaktärerna i .hack känns endast igen genom deras virtuella avatars inuti "The World". Spelkaraktärerna är beroende av kommandon från användaren till skillnad från monster t ex. Till skillnad från monster kan spelkaraktärerna skaffa vapen, interagera med andra spelkaraktärer, använda kaosgrindarna och flytta till andra områden i spelet.

Man behöver inte ha något större intresse för vare sig datorer eller spel för att gilla denna serie. Handlingen utspelar sig till största delen inuti spelet och man glömmer lätt bort att det faktiskt är ett spel de spelar. Animen känns därflr mer som en fantasyberättelse med alla de klassiska ingredienserna.

Serien är snyggt tecknad och gör den levande. Musiken är också bra och lyfter serien.

Anime-serierna består av:

.hack//Sign
.hack//Liminality
.hack//Legend of the Twilight
.hack//Roots

Den bästa i serien är .hack//Sign som jag ska recensera vid ett senare tillfälle.

Inga kommentarer: