onsdag 12 augusti 2009

Code Geass



En av mina favoritkaraktärer från serien: Suzaku, som är i början av serien vän med Lelouch. Vad som händer sedan...får ni kolla efter själva

Ny anime jag börjat titta på. Utspelar sig i Japan år 2017. Japan har blivit besegrat av The Holy Britannian Empire som har nya verkningsfulla och starka robotvapen kallade Knightmare Frame. Japan förlorar sitt namn och sina rättigheter och döps om till Area 11. Huvudpersonen i serien heter Lelouch och är en Britannisk Prins som förkastades av sin far, kejsare Charles av Britannia, efter att hans mor blev mördad och har lovat att krossa sin far. Han skaffar sig en special förmåga genom den mystiska kraften från en Geass. En Geass att användaren kan genom detta bestämma över andras vilja och göra som man säger. Lelouch ytnyttjar så klart detta och blir ledare för motståndsrörelsen för att fullrölja två önskningar: att få hämnd för sin mors död och att skapa en värld där hans älskade lillasyster Nunnally can leva lycklig. Det är en blandning av politiskt drama, lite romantik, vänskap och mer. Jag tycker personligen att denna serien är en av detta årets bästa anime-serier. Se och njut!

söndag 9 augusti 2009

Anime med miljötema

Dessa filmer behandlar miljöförstörelsen. Trots att de har några år på nacken, känns de i allra högsta grad aktuella.

Bland guldkornen tänkte jag nämna.

Princess Mononoke



Origins. Spirits of the Past



Nausicaa Valley of the Wind

lördag 8 augusti 2009

Wolf's Rain


Wolf's Rain handlar om hur en ensam vit varg söker efter den mytomspunna blomsterflickan Cheza (hon är ett biologiskt experiment, en människa skapad ur en blomma). Hennes uppdrag är att leda de sista vargarna till paradiset. Alla vargarna har förmodats blivit utrotade för 200 år sedan. Men några vargar har överlevt som Kiba, Tsume, Hige och Toboe och de lever i dystra och slummiga städer. Vargarna lever anonymt som vargar i en människokropp. Genom en rad olika händelser möter vargarna varandra och trots inbördes strider bestämmer de sig för att bege sig mot detta paradis. Kommer de nå fram och vad kommer de finna där?

En mörk anime, som man måste ha tålamod med för att komma in i. Jag tyckte den var sådär i början, men den blev bättre och bättre ju mer jag såg av den. Gillar man en anime, med lite mystik och annat som man kanske inte förstår rekommenderas den. Men ha tålamod med den!

Kyo Kara Maoh


Serien handlar om Yuri Shibuya, som gillar baseball (En sport som är populär i Japan) När Yuri en dag försöker rädda en kompis från några mobbare. blir han istället inblandad och får sitt huvud nedstoppat i en toastol. Men istället för att dyka upp igen hamnar han i ett annat land. (Låter lite som Narnia ;)). Där förs han
till slottet och kröns till kung i världen som kallas Demonvärlden. Efter en middag där han förolämpar en av gästerna som är en kille blir han plötsligt förlovad med en kille. Det är traditionen i det landet. En förolämpning resulterar där i en förlovning. Kommer han stanna i detta underliga land, omringad av snygga killar eller kommer han tillbaka hem?

Den är komisk och har sina poänger i början. Tappade dock intresset efter ett tag. Jag har just nu tagit en paus från den. Får se om jag återupptar den. Det finns så många andra serier man vill se.

fredag 7 augusti 2009

FullMetal Alchemist är tillbaka!

En ny säsong av denna kanonserie har börjat. Denna gången ska serien följa mangan bättre, vilket den första serien inte riktigt gjorde. Animationerna är klara och tydliga vilket också innebär att det ger ett än mer verkligt intryck. Jag har redan kommit till avsnitt 18 och bara längtar till nästa avsnitt av denna serie!

torsdag 6 augusti 2009

Record of Lodoss War

Detta är en gammal serie från mitten av 1980-talet. Då kanske man kan tycka att det är väl inget att ha? Jo det är just det att den är riktigt bra!



Handlingen kretsar kring en riddare vid namn Parn och hans kamrater för att bekämpa ondskan och monster. Ondskan är i form av en elak trollkarl vid namn Ashram och häxan Pirotess. Riket Lodoss är inblandande i ett krig där drakar och andra ondskefulla varelser håller på att förstöra landet. Beväpnad med beslutsamhet och styrka måste Parn tillsammans med kungar och alver en gång för alla ge sig in i en strid där valet är mellan gott och ont. Låter som en vanlig fantasyhistoria, men den håller hela vägen. Det finns en fortsättning också..men den var en besvikelse så den gav jag upp nästan direkt.

Romeo X Juliet


Romeo X Juliet

Animen bygger på Shakespeare´s drama med den skillnaden att detta utspelar sig i en land, som heter Neo Verona. En tragisk natt mördas hela familjen Capulet av familjen Montague och landet blir övertaget av familjen Montague. Den enda överlevande från massakern är barnet Juliet, som räddas av riddare lojala mot familjen Capulet. Fjorton år senare lever människorna i staden Neo Verona i fattigdom och rädsla. Juliet har spenderat sitt liv med att leva i lönndom och kamouflerad som the Red Whirlwind och hemlighetsfullt kämpat mot Neo Veronas förtryck. På en av hennes hemliga uppdrag möter hon Romeo och blir kär. Vad som händer sedan tänker jag inte avslöja för att inte förstöra nöjet för er som vill se serien. Den är mycket snyggt tecknat och studion GONZO har gjort ett bra jobb med denna anime. Rekommenderas varmt!

Samurai Deeper Kyo


Detta är berättelsen om två män i en kropp - den snälla och artiga Mibu Kyoshiro och den legendariska samurajen Kyo, som har en lösensumma på sitt huvud.

Historien utspelar sig år 1604 och Japans största inbördeskrig har avgjorts vid Sekigahara. Prisjägerskan Yuya Shiina tror att den vandrande medicinförsäljaren Kyoshiro är Demonöga Kyo, som är en efterlyst man. När Demonöga Kyo slås färgas hans ögon röda och han blir till legendens tusenmannadräpare.

Jag har både läst mangan och sett animen, men animen var en besvikelse. Hela historen hafsades igenom och den höll inte alls lika hög klass som mangan, så denna anime rekommenderas inte!

DNangel

For Niwa Daisuke, turning 14 should be accompanied by romance and the promise of new adventures into adulthood, but instead comes with a surprising revelation: all male children of the Niwa's bloodline inherit the powers (alter ego) of Dark, a phantom thief, upon their 14th birthday! Now, in addition to his ever-present quest to win the heart of his childhood friend Risa, Daisuke must commit acts of thievery (with his doppelganger Dark controlling his body), to steal mysterious pieces of art for unknown purposes. For Daisuke, his growing pains are just beginning!

Tower of Druaga

Tower of Druaga

Äventyret handlar om Jil, som är en ung man som försöker ta sig upp till toppen av ett torn som är ockuperat av monster. Att ta sig uppför tornets sextio våningar är ingen lätt match och tornet kryllar av drakar, slemmiga kryp. Som om inte det är nog, sitter demonen Druaga högst och övervakar allt. Det är bara de absolut modigaste och mäktigaste krigarna som vågar försöka sig till toppen. Många har försökt men misslyckats.

Underhållande och rolig anime, som är lätt att dras med i. Jag såg den klart på mindre än en vecka. Kanske inte den som du kommer ihåg, men kul för stunden.

Säsong två av serien utspelar sig ett halvår efter händelserna i säsong ett. Jag kan dock ej avslöja vad som händer i säsong två för då förstör jag nöjet för de som vill se serien. Det enda jag kan säga är att den håller inte enligt mitt tycke lika hög klass, men är ändå rätt underhållande att se.

Anime som bygger på dataspel

Nu är jag tillbaka med ytterligare anime som har en koppling till dataspel. Efter .hack som gav mig blodad tand gav jag mig in på att se anime-serierna som bygger på PS2-spelen Tales of Eternia, Tales of Symphonia, Tales of Phantasia och Tales of the Abyss

Tales of Symphonia


Baserad på Game Cube och PS-spelet med samma namn. Två världar Sylvarant and Tethe'alla, existerar men är helt omedvetna om varandra. För att den ena världen ska frodas, måste den andra försvinna. I denna värld som håller på att försvinna, skickas en utvald iväg på en resa för att återställa världens "mana", en energiresurs som behövs för magi samt för att stödja livet självt. Genom att väcka upp "andarna" och bli en ängel kan världen bli pånyttfödd. Colette som är den utvalda från Sylvarant ger sig iväg på en resa med sina vänner Lloyd Irving och Genis Sage. Under resans gång träffar de på fler vänner och fiender medans de lär sig mer om sanningen bakom världens pånyttfödelse. En hyfsad anime, men alltför kort och slutar en aning tvärt utan att man egentligen vet vad som kommer hända sedan.

Tales of Eternia



Reid, Farah, Meredy and Keel år på ett uppdrag för att rädda världarna Celestia och Inferia från 'The Grand Fall' – ett scenario i vilket båda världarna skule kollidera med varandra. Men när Reid blir kidnappad av en bounty hunter called Marone, en sak leder till en annan och de fyra vännerna hamnar på den tropiska ön Belcarnu. En kedja av händelser tvingar dem att stanna på öarna, där ett mer direkt hot mot Inferia sover... Den här serien är inte alls dum. Gillar man RPG är detta något att se.

Tales of Phantasia

I landet Midgård lyckas en blodtörstig makthungrig bryta förseglingen som håller Dhaos, demonkungen, fången. Demonkungen Dhaos främsta mål är att utplåna hela mänskligheten. och några modiga krigare har samlats för att stoppa det kommande mörkret och kaoset. Nu måste Cless, Chester och Mint med hjälp av andra försöka finna Dhaos och stoppa hans korståg. Resan sker genom tid och rum. Bra, men lite kort serie..hade varit kul att veta mer om karaktärerna. Det kan man kanske inte kräva av fyra avsnitt dock ;).

Tales of the Abyss



Luke fon Fabre, är en bortskämd adelsmans son i kungariket Kimlasca-Lavaldear och har sedan han kidnappades för sju år sedan hållt sig innanför sin fars hus. Kidnappningen utfördes av det rivaliserande Malkuth Empire. Lukes minnen av livet före kidnappningen har försvunnit och en konstig röst, som bara han kan höra har ekat i hans huvud sedan dess. En dag när han tränar med sin mentor, Van Grant, en mystisk kvinna vid namn Tear bryter sig in på herrgården i en intention att ta livet av Van Grant. Under kampen lämnar Luke sitt hem tillsammans med Tear. Nu när Luke har fått sin frihet han drömt om kommer allt som han trott falla i bitar i världen utanför. Denna är den bästa av serierna så vill man bara se en av dem rekommenderar jag denna.

onsdag 5 augusti 2009

Boys Be



Från en anime jag börjat titta på. Den är inte purfärsk vilket också märks på hur färgerna är i serien. Inledningslåten är rätt catchy och trevlig.

Animen fokuserar på den första kärleken. Sex studenter kämpar för att finna den perfekta partnern och deras tonårskärlek. Varje avsnitt börjar med ett filosofiskt citat som summerar hela det avsnittet. Även om serien fokuserar kring två huvudpersoner: Kyochi och Chichar, inkluderas även flera andra karaktärer och deras kärleksliv.

söndag 2 augusti 2009


Bild från en av mina favoritscener ur serien.

Emma (viktorianskt romantiskt drama). Vackra miljöer och intressanta karaktärer gör denna serie till väl värd att se. Bygger på mangan med samma namn. Finns översatt till svenska.

Emma utspelar sig i London i slutet på 1800-talet under den viktorianska eran och handlar om Emma som jobbar hos en äldre dam som hembiträde. Vid ett besök av den välbärgade William Jones blir Emma och William kära i varandra. Paret bryter mot den tidens oskrivna regel att man inte umgås med någon under sin egen samhällsklass och man blir absolut inte kära i dem! William blir tvungen att sätta sig upp mot sin egen familj och alla andra i överklassen, eftersom han är nyrik och blivit kär i en piga.

Jag vet inte hur många lovord jag ska fälla över denna serien. Den är unik på så sätt att miljöerna är skildrade på ett trovärdigt sätt. Om man gillar London är den också rolig att se på. Allt kretsar kring deras kärlekshistoria och problemen de har för att få samhället att acceptera deras kärlek. Om du tröttnat på alla actionfyllda anime-serier så kan denna serie vara ett välkommet avbrott.

Galaxy Express 999


Galaxy Express 999. En klassisk serie från 70-talet. Jag är oftast allergisk mot dubbningar, men i detta fallet var det inte så farligt och temat för serien var bra. Lite svårt att beskriva innehållet utan kolla upp den själva. Rekommenderas!

Ragnarök - The Animation


Ragnarök - The Animation är en tv-serie som är baserad på Ragnarök Online, ett MMORPG som i sin tur baseras på en koreansk manhwa av Lee Myung-Jin. Man får i animen följa Roan och Yufa, som är barndomsvänner och deras grupp av äventyrare/vänner i deras kamp mot det onda (känns det igen? ;)). Namnen i serien som förekommer är hämtat från Nordisk Mytologi.

Jag kom i kontakt med denna serie när jag läste mangan, som inte gjorde mig alls imponerad eftersom den slutade tvärt. Själva animen följer ej manhwan. Jag förväntade mig mer av animen, eftersom inledningen var rätt bra, men sedan tyckte jag den skiftade snabbt från glädje till sorg. Handlingen är tunn och karaktärerna i serien känns platta. Man får inget grepp om dem och de verkar mest gnälla eller vara handlingsförlamade när de väl ska utföra någonting. Den hade kunnat vara intressant, vilket dock inte var fallet.

torsdag 23 juli 2009

Last Exile


Jag har skrivit om denna serie innan. Historien utspelas runt huvudpersonerna Claus och Lavie, är unga piloter som under mycket möda underhåller sina döda föräldrars vanship (flygplan utan vingar). De arbetar som kurirer och har ett lugnt liv tills de under en tävling träffar på en döende pilot som ber dem att leverera en last till skeppet Silvana. Lasten är ingen vanlig last utan en liten flicka, som är mycket eftersökt. Hon är nyckeln till det sägenomspunna skeppet - Exile. Detta startar en utveckling där de tre rikena Anatole, Dysis och det mystiska Guild vill komma över Exile. En av dem kommer att gå under och därför vill de lägga vantarna på Exile.

Det är inte ofta jag har stött på det, men man lever sig verkligen in i personernas liv. Det är en riktigt bra serie och även bifigurerna är färgstarka och intressanta. Den charmiga muskötsoldaten Shetland och mekanikerna på skeppet Silvana är några av mina favoriter. Det är med en viss saknad man lämnar dem efter 26 avsnitt. Studion GONZO har gjort en väldigt bra anime-serie. Rekommenderas varmt!

måndag 6 juli 2009

Jag vet att jag ej uppdaterar bloggen på evigheter. Har haft mycket anime att se, samt mellan varven jobbat. Ska försöka att blogga lite till helgen. Så håll ut!

onsdag 11 mars 2009

Nu kommer bloggen att innehålla mycket recensioner om anime-serier jag sett. Jag kommer att kort beskriva handlingen i vissa serier, för att du ska få en uppfattning om vad de handlar om. Det kanske finns någon serie som du missat. Har man just börjat titta på anime, kanske dessa recensioner kan vara till stor hjälp. Det görs ju mycket anime, men allt är ju inte bra. Då kör vi igång!

.hack-series


.hack är en serie som innehåller båda dataspel samt anime-serier. Jag har lagt fokus på anime-serien.

The World är ett populärt MMORPG (massive multiplayer online role playing game), som utspelar sig i en fantasivärld av äventyr och skatter. Serien tar sin plats i en virtuell värld som kallas för "The World". Det är en påhittat MMORPG som sköts av ett påhittat företag som heter CC Corporation.

Spelarna interagerar med andra i "The World" genom att använda sig av virtual reality headsets. De är uppkopplade mot "The World" via Internet och kan gå runt i den, som om de själva vore där.

Spelaren intar rollen som en fiktiv karaktär, ofta i en värld präglad av genren fantasy och tar kontroll över karaktärens handlingar. MMORPGs skiljer sig åt från spel med bara en spelare eller spel där en grupp spelar tillsammans på så sätt att spelete erbjuder en värld som fortfarande existerar och utvecklas efter det att användaren loggat ut. Denna värld underhålls oftast av företaget som skapat spelet.

De flesta karaktärerna i .hack känns endast igen genom deras virtuella avatars inuti "The World". Spelkaraktärerna är beroende av kommandon från användaren till skillnad från monster t ex. Till skillnad från monster kan spelkaraktärerna skaffa vapen, interagera med andra spelkaraktärer, använda kaosgrindarna och flytta till andra områden i spelet.

Man behöver inte ha något större intresse för vare sig datorer eller spel för att gilla denna serie. Handlingen utspelar sig till största delen inuti spelet och man glömmer lätt bort att det faktiskt är ett spel de spelar. Animen känns därflr mer som en fantasyberättelse med alla de klassiska ingredienserna.

Serien är snyggt tecknad och gör den levande. Musiken är också bra och lyfter serien.

Anime-serierna består av:

.hack//Sign
.hack//Liminality
.hack//Legend of the Twilight
.hack//Roots

Den bästa i serien är .hack//Sign som jag ska recensera vid ett senare tillfälle.
One Piece (slutade efter 325, där gick min gräns ;)
(Piratserien som är rolig, fast samtidigt har för mycket s.k fillers (utfyllnadsavsnitt, som ej har någon relation till serien i övrigt), vilket gjorde att man tappade intresset efter ett tag.)

tisdag 10 mars 2009

Anime jag sett klart

Vintern har varit lång och när det snöar som det gör vill man helst vara inne, dricka te och se på anime. Lite rim där :-)

Anime jag sett klart

1) Chrono Crusade



Mycket bra serie, trots tragiskt slut. Den handlar om nunnan Rosette, som tillsammans med demonen Chrono bekämpar onda krafter. Lite komplext eller hur? Men för att göra detta ingick Rosette ingått ett kontrakt med Chrono, när hon var yngre och hon bär på ett halsband som innehåller hur lång till hon har kvar att leva. Då hon öppnar klockan, som är fäst vid hennes halsband släpps Chronos fulla kraft lös, vilket också förkortar hennes liv. Detta var priset man fick betala för att kunna bekämpa ondskan.

2) Tsubasa Reservoir Chronicles



Här följer en kort presenation av handlingen:

Sakura är en prinsessa över kungariket Clow, som styrs av hennes äldre bror King Toya. Hennes barndomskamrat Syaoran är en ung arkeolog. De båda står varandra nära, trots att Sakuras bror inte gillar relationen. En stjärnklar natt, inträffar dock en katastrof. En mystiskt kraft hyptoniserar Sakura och lockar henne till stadens gamla utgrävda ruiner. Syaoran lyckas i sista stund rädda henne, men Sakuras minnen går förlorade och sprids som fjädrar över otaliga dimensioner runtom i universum.

För att förhindra att Sakura dör skickas han till dimensionshäxan (samma häxa som i xxxHolic). Med på resan är en underlig varelse som heter Mokona och kan transportera alla genom dimensionerna samt magikern Fay och ninjan Kurogane. Slutet var ej bra på serien, men annars var serien värd att se om man gillar tidsresor och sedan är ju musiken riktigt bra i den också!



3 ) xxxHolic
Intressant tema med andar och spöken. Den följer parallellt med Tsubasa Reservoir Chronicles även om det i anime-versionen inte märks lika tydligt som i mangan. Varje avsnitt har ett budskap. Det genomgående budskapet i serien är att det finns inte något som slump eller tillfälligheter. Det finns bara det oundvikliga.

Hitsuzen betyder i detta sammanhanget ödet, och det var meningen att det skulle hända. I detta ligger också att utan det oundvikliga kan ej andra saker ske i framtiden. Därför är alla beslut och handlingar relaterade och det finns en någtom slumpen bara det oundvikliga. Hoppas ni hängde med där..) För att förstå det bättre får ni titta på xxxHolic. Jag har tidigare i bloggen skrivit om handlingen i xxxHolic, varför jag ej tar upp utrymme för det här.



4 ) Fullmetal Alchemist

Serien handlar om Edward "Ed" Elric och hans yngre bror "Al" Elric på deras jakt efter "De Vises Sten". De har redan som barn fallenhet för alkemi. När deras mamma, Trisha Erlic tragiskt nog går bort i en sjukdom bestämmer sig pojkarna för att lära sig tillräckligt om alkemi för att återuppliva henne och tillbaka sitt liv. De försöker genom alkemi att återuppliva en människa, trots att ingen hittills har lyckats med det. Det är dessutom inom alkemin tabu att försöka sig på att transmutera en människa och oförlåtligt. En natt genomför de transmutationen som dock går fruktansvärt fel....

Så börjar Fullmetal Alchemist eller FMA som den också kallas. En spännande och väldigt bra animerad serie, som skiljer sig från andra serier i så motto att den har en handling som inte hela tiden behöver bygga på hur mycket strider huvudpersonerna är involverade i. Många har varit missnöjda med slutet, vilket jag kan hålla med om till viss del. Den följer inte mangan till fullo. Nu kommer det dock komma en helt ny version av FMA, som följer mangan, vilken har premiär i Japan i april. Något att se fram emot!

Le Chevalier D'Eon

Handlingen startar i Paris 1742 när man hittar kroppen av en kvinna, Lia de Beaumont i en kista flytandes på Seine. Den enda ledtråden är ordet "Psalm", som är skrivet i blod på kistan. D'Eon de Beaumont, som är Lias yngre bror och riddare i Ludvig XV's tjänst startar med att undersöka sin systers mystiska död.

Serien är mycket snyggt animerad och man blir snabbt absorberad av den spännande handlingen. En av de bättre anime-serier jag sett på senaste tiden. Gillar man mystik, Om du gillar politiska, historisk anime, svärdsfäktningar, så är detta serien för dig. Däremot måste jag säga att jag var en aning besviken på karaktärerna. Man fick inte upp en känsla för dem, som jag fått för andra serier jag sett.

Nu har jag äntligen kunnat logga in igen efter diverse problem. Ska de närmsta dagarna uppdatera bloggen lite mer..med nya anime-tips och de serier jag tittar på för tilfället.

måndag 12 januari 2009

xxxHolic

xxxHolic är en anime/manga som jag nu nästan sett klart på. Serien handlar om den unge Watanuke som ser spöken och andar. En dag träffar han på häxan Yuko som påstår att hon kan hjälpa honom. Men hon gör inget gratis så han får jobba för henne i utbyte mot hjälp. Den är stundtals ledsam, men samtidigt också en kul serie. Man skrattar mycket åt de förekommande gnabbandet mellan Watanuki och vän/antagonist Doumeki. Det ges också en inblick i japansk kultur med speciellt fokus på det japaner äter samt vilka högtider de firar.

.hack//Sign

Den senaste dagarna har jag roat mig med att se .Hack//Sign. En anime-serie som utspelas i en virtuell värld. Man har headset för ögonen och på sätt spelar man spelet. Gränsen mellan verklighet och dataspelet suddas ut eftersom man lever sig in i serien mycket.





Trevlig låt från samma serie..också ett smakprov på hur serien är...:)